Kwijlen of speekselverlies

Gemiddeld krijgen baby’s zijn of haar eerste tandjes wanneer ze tussen de 5 en 9 maanden oud zijn. Vaak komen eerst de onderste snijtandjes door, vervolgens de twee middelste boven snijtanden, gevolgd door de tanden aan weerzijden daarvan. De acht snijtanden - dat wil zeggen de vier bovenste en de vier onderste - zijn meestal doorgekomen wanneer uw baby 8 maanden oud is.

Hierna heeft u een paar maanden rust voordat  rond de 12 tot 15 maanden de eerste kiesjes verschijnen. Gelijk gevolgd door de hoektanden en - tot slot- als de baby 20 tot 24 maanden is, de laatste serie kiezen. Gemiddeld zal het melkgebit kort na de tweede verjaardag uw kind volledig zijn.

Verschijnselen

Er zijn baby’s die weinig hinder ondervinden van de doorkomende tandjes, maar ze kunnen er ook een beetje van uit hun doen raken. Ze huilen dan meer dan normaal, zijn prikkelbaar, meer aanhankelijk, slapen moeilijker in en willen soms niet eten. 

Tandjes krijgenBaby’s bij wie tandjes doorkomen, kauwen vaak op speeltjes, vingers, of wat ze maar te pakken kunnen krijgen en wrijven veel over hun gezicht.  Vooral het doorkomen van de kiezen kan pijnlijk zijn en de wangen kunnen er warm en rood van worden. Door het krijgen van nieuwe tandjes gaan ze meer speeksel produceren, waardoor ze meer gaan kwijlen en soms ook gaan hoesten. U kunt zelf vaststellen of uw baby bezig is met tandjes krijgen door langs het tandvlees te voelen. Er kan een harde ribbel of bobbel voelbaar zijn; dit is de tand die bezig is door te komen. Het tandvlees kan er bleek uitzien voordat de tand daadwerkelijk doorkomt, maar soms ook juist rood en opgezet.

Wanneer het tandvlees erg rood is, kan er sprake zijn van een infectie en moet u uw arts raadplegen, maar dit komt zelden voor. In het verleden werden veel problemen gezien als het gevolg van de doorkomende tanden, waaronder: verhoging, diarree, braken, gewichtsverlies, huid - en luieruitslag, oorpijn, bronchitis en stuiptrekkingen. Meestal zijn dit echter tekenen van een ziekte. Als uw baby een van deze symptomen heeft, moet u uw arts raadplegen.  

Behandeling

Met eenvoudige maatregelen kunt u de pijn bij het doorkomen van tanden verlichten, maar geduld en veel troosten zijn waarschijnlijk het belangrijkst. Door met uw vinger over het tandvlees van de baby te wrijven kunt u misschien de irritatie verminderen; u kunt ook proberen hem iets stevigs te geven om op te kauwen. Als dat niet helpt, probeer dan een beetje speciaal daarvoor bestemde gel op het tandvlees te smeren. Deze gel is verkrijgbaar bij de drogist  

Bron: Medicinfo.nl

Kwijlsjaal voor jongens

 

Handige tips 

Handige tips die kunnen helpen het kwijlen te verminderen zonder naar medicatie te grijpen. Het gaat hier voornamelijk om het stimuleren van het slikken en de mondsluiting.

1.  Poetsen van tanden met elektrische tandenborstel
2.  Drinken van water, aanbieden van koude gerechten: ijs
3.  Zachtjes kloppen rondom de mond, 4 min per dag
4.  Smaakje op de lippen wrijven om mondsluiting te stimuleren
5.  Bewustmaking van mond door middel van aanleren grimassen, tong in en uitsteken (voor een spiegel), wangen opblazen, kusjes sturen, lachen, geluidjes produceren, kortom alles wat de spieren rondom de mond kunnen stimuleren
6.  Veel variatie aanbieden in smaken 

Kwijlslab voor baby

Links naar paginas met tips over verlichting van klachten tijdens het doorkomen van de tandjes.

https://www.mamanatural.com/6-natural-teething-remedies/

Kijk ook op : http://dentinox.nl/nl/tips                                

 

© 2010 - 2021 honni | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel